(Foto: )
Elvetienii au dat-o-n bara. De data aceasta, rau de tot. Compania, care conduce afacerea din apropierea Alesdului, a fost amendata cu o suma exorbitanta. Pe masura gravitatii faptelor. Holcim a fost obligata sa plateasca aproape 9,5 milioane de euro pentru concurenta neloiala.
Politica concurentei include toate masurile relevante privind prezenta pe piata de consum, incluzand politica comerciala, politicile de reglementare, precum si masurile adoptate de guverne cu privire la politicile anti-concurentiale ale firmelor atat din sectorul privat, cat si din cel public.
Este, de fapt, vorba despre un pachet de masuri care reglementeaza si sanctioneaza comportamentul anti-concurential al societatilor comerciale.
Practicile anticoncurentiale de afaceri, cunoscute sub denumirea de „practici de restrictionare a afacerilor", au fost enuntate pentru prima data prin Carta de la Havana (1947) si sunt reglementate pe plan european de Conventia de la Paris, semnata si de Romania.
Prinsi cu mata-n… sacul de ciment
Holcim (Romania) este filiala romaneasca a grupului Holcim Ltd, unul din liderii mondiali in furnizarea de ciment, betoane, agregate (nisip si pietris) si alte servicii conexe. Grupul elvetian Holcim Ltd este prezent in peste 70 de tari de pe toate continentele.
Pe plan local, Holcim Romania ocupa, de asemenea, o pozitie de lider in productia de ciment, betoane si agregate. In prezent, compania detine in Romania 3 fabrici de ciment, 13 statii de betoane si 3 de agregate.
Dar, dupa cum s-a mai constatat, marile companii nu joaca intotdeauna cinstit. Consiliul Concurentei a anuntat martea trecuta, 14 iunie, ca a amendat cei trei producatori de ciment din Romania - Lafarge Romcim, Holcim si