Companiile care controleaza direct sau indirect o firma cu datorii catre bugetul de stat vor raspunde in solidar cu aceasta in privinta datoriilor catre bugetul general consolidat, in anumite conditii, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Aceasta prevedere a fost introdusa in Codul de procedura fiscala, adoptat in plenul Camerei Deputatilor la 23 iunie, pentru a imbunatati activitatea de administrare a creantelor fiscale, se precizeaza in comunicat.
Astfel, in scopul recuperarii sumelor datorate bugetului general consolidat si neachitate de catre un debitor declarat insolvabil sau insolvent, a fost reglementata raspunderea solidara cu acesta a persoanelor juridice care, direct sau indirect, controleaza, sunt controlate sau se afla sub control comun cu firma respectiva.
Pentru ca prevederea sa fie aplicata trebuie sa fie indeplinita cel putin una din cele patru conditii stipulate in legea prin care Parlamentul a aprobat Ordonanta Guvernului 20/2005 pentru modificarea si completarea Ordonantei 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.
Firmele care au legaturi cu debitorul vor fi obligate sa raspunda pentru datoriile acestuia daca desfasoara aceeasi activitate sau activitati, utilizeaza cu orice titlu active corporale de la debitor, iar valoarea contabila a acestor active reprezinta cel putin jumatate din valoarea contabila neta a tuturor activelor corporale ale utilizatorului, au raporturi comerciale contractuale cu clientii si/ sau furnizorii care, in proportie de cel putin jumatate, au avut sau au raporturi contractuale cu debitorul, sau au raporturi de munca sau civile de prestari servicii cu cel putin jumatate din angajatii sau prestatorii de servicii ai debitorului.
Stabilirea raspunderii unor astfel de persoane in solidar cu debitorul insolvabil sau insolvent se va face pe cale administra