O eventuala crestere a TVA de la 19 la suta la 22 la suta ar afecta Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM), ingreunand sau chiar blocand capitalizarea acestora, a afirmat, ieri, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Astfel, patronatul sustine ca nu este de acord cu marirea TVA de la 19 la suta la 22 la suta, cu 16 la suta, intrucat la nivelul firmelor aceasta masura ar creste imobilizarile de capital circulant, facand necesare credite suplimentare si blocand cu 19 la suta mai multe resurse interne. De astfel, in asemenea conditii, ar fi blocata sau ingreunata capitalizarea firmelor din Romania, care in cazul IMM-urilor este de sapte ori mai redusa decat media UE, cu efecte negative in planul dezvoltarii, investitiilor si capacitatii acestora de a face fata concurentilor, si ar determina o crestere a costurilor de productie, implicit o sporire a preturilor de vanzare la toti agentii economici, ceea ce ar face ca nu numai consumul sa scada, ci si vanzarile firmelor romanesti. O alta problema, sustin patronii, ar fi faptul ca dupa aderarea la UE, ar creste si darile catre aceasta, strans legate de colectarea TVA. Adica daca baza de colectare creste, se intampla la fel si cu taxele platite de Romania catre UE.
Dialog social in bataie de joc
CNIPMMR a ridicat si o serie de semne de intrebare cu privire la cresterea TVA, anuntata, recent, de Ionut Popescu, ministrul Finantelor. Printre acestea, de ce aceasta propunere nu a fost insotita de o analiza a situatiei economiei nationale si a bugetului actual al Romaniei si a celui din 2006, din care sa rezulte necesitatea unei astfel de scumpiri si efectele sale, precum si de ce nu au fost consultati, conform legii, partenerii sociali inainte de lansarea propunerii.
"Ne-am saturat sa mergem la Ministerul Finant