De la 1 mai 2005, sectiile si posturile de jandarmi din zonele rurale si-au incetat activitatea. Drept urmare, peste 4.200 de jandarmi din intreaga tara ar fi trebuit pusi pe liber de catre conducerea Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Lucrurile nu au stat insa asa, ei gasindu-si salvatorul in proaspatul secretar de stat de la Interne, Anghel Andreescu.
Acesta provine din structurile Jandarmeriei, unde a avut gradul de general, si nu l-a lasat inima sa-si abandoneze camarazii. Astfel, la cererea actualului sef al Jandarmeriei, generalul Costica Silion, Andreescu le-a facut din nou loc in schema MAI celor ramasi pe dinafara, creandu-le un serviciu separat, pe cat de costisitor, pe atat de ineficient.
I-a legat astfel pe jandarmi ca pe pietre de gatul Internelor. Demersurile secretarului de stat au impus miscari masive de cadre in minister si dislocarea unor fonduri uriase de la bugetul, si asa prafuit, al Politiei Romane.
Initial, Anghel Andreescu a avizat favorabil o nota intocmita de Silion, prin care acesta propunerea desfiintarea singurului serviciu specializat in domeniul pazei si protectiei magistratilor si instantelor judecatoresti din Romania (n.r. - Serviciul Instante Judecatoresti si Protectie Magistrati) si inlocuirea cadrelor acestuia, aproximativ 1.400, cu jandarmi.
Dupa ce a trecut pe la Andreescu, nota-raport a primit si aprobarea formala a ministrului Vasile Blaga. Interesant este ca serviciul desfiintat se remarcase in cei 11 ani de existenta pentru modul ireprosabil in care si-a desfasurat activitatea.
Astfel, printr-o manevra ce da probabil batai de cap contabililor MAI, posturile celor 1.400 de politisti ai serviciului ( n.r.- la nivelul intregii tari) au fost realocate, in proportie de trei la unu, de cei 4.300 de jandarmi. Numai posturile, pentru ca in atributile jandarmilo