Secretarul de stat in Ministerul Economiei si Comertului (MEC) Eugen Tapu-Nazare a invitat companiile sud-coreene Korea Hydro Nuclear Power si Doosan sa participe la constructia Unitatii 3 a centralei nuclearo-electrice de la Cernavoda, se arata intr-un comunicat al MEC.
Oficialul MEC a condus, in perioada 24-30 iunie, o misiune economica a ministerului in Coreea de Sud, pentru a promova o serie de proiecte de cooperare intre cele doua tari.
Centrala de la Cernavoda a fost proiectata pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiana, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare. Singura unitate functionala a intrat in activitate la mijlocul anilor '90, iar a doua este prevazuta sa devina operationala la finele anului 2006 si sa intre in exploatare comerciala in anul 2007.
Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat, recent, ca ministerul continua cautarea de investitori strategici pentru constructia Unitatii 3, iar actionariatul companiei care va realiza aceasta investitie ar putea sa fie stabilit la mijlocul lunii iulie.
Spre deosebire de primele doua unitati, reactorul trei va fi realizat de o companie privata, in actionariatul careia vor intra mai muti investitori interesati, printre care si actualul operator al centralei, Nuclearelectrica. Aceasta din urma companie, detinuta de Ministerul Economiei, va aduce ca aport terenul si utilitatile.
Electrica, Enel, Ansaldo si AECL, printre potentialii parteneri
Ministrul Economiei a mai aratat si in alte randuri ca un investitor ar putea fi Electrica, cu banii obtinuti din vanzarea filialelor de distributie aflate in portofoliu.
Grupul italian Enel, noul proprietar a doua astfel de societati de distributie, Electrica Banat si Electrica Dobrogea, este un potential partener pe care statul mizeaza in acest proiect.
Printre alte firme care ar putea int