Adoptarea de mãsuri pentru temperarea creditului in valutã este inevitabilã, in mãsura in care povara pentru limitarea deficitelor externe trebuie impãrþitã in cadrul unui mix de politici economice, a declarat, guvernatorul Bãncii Naþionale a Romaniei (BNR), Mugur Isãrescu.
"La momentul actual cred cã o temperare a creditului in valutã este inevitabilã, pentru cã preintampinã unele dezechilibre mai mari ºi cred cã este bunã ºi pentru dumneavoastrã bancherii", a spus Isãrescu la conferinþa "Retail Banking", organizatã de FinMedia.
"Negociatorul-ºef pentru Romania al Fondului Monetar Internaþional a cerut BNR sã facã un efort ºi sã explicãm public cã nu este vorba despre oprirea sau stagnarea creditãrii, ci de o moderare a ritmului de creºtere", a menþionat guvernatorul BNR.
Isãrescu a apreciat cã nici riscul prudenþial nu trebuie minimizat, avand in vedere cã, de la inceputul acestui an, creditul neguvernamental in valutã a avansat cu 60%.
Cu toate acestea, oficialul BNR nu a dorit sã explice care vor fi mãsurile menite sã influenþeze exclusiv finanþãrile in valutã, ºi nu ºi pe cele in lei.
Soldul imprumuturilor in valutã acordate de bãncile comerciale a avansat in intervalul mai 2004 - mai 2005 cu aproape 64%, fiind principalul suport pentru majorarea cu 38,5% a creditului neguvernamental, reise din datele publicate de Banca Naþionalã a Romaniei.
Creditul in valutã a crescut in perioada mai 2004 - mai 2005 cu 63,6%
Exprimat in monedã naþionalã, creditul in valutã a avut o dinamicã mai temperatã, de 45,2%, din cauza aprecierii monedei naþionale in raport cu cele douã devize utilizate pentru finanþare de bãncile romaneºti, respectiv euro ºi dolarul.
In termeni reali, creditul neguvernamental a urcat cu 26%, panã la 470.951 miliarde de lei. Finanþãrile in monedã naþionalã au avut un ritm de creºtere inferior,