Unul dintre efectele aderarii Romaniei la Uniunea Europeana va fi cresterea concurentei in sectorul IT, iar firmele din acest domeniu vor rezista doar daca vor avea cifre de afaceri intre 200 si 300 de milioane de dolari, a declarat Gabriel Marin, directorul general al unei companii IT romanesti.
"Este foarte putin probabil ca o firma cu o cifra de afaceri modesta sa reuseasca pe o piata extrem de concurentiala. Aceste societati fie vor fi cumparate de companiile internationale, fie vor intra in faliment pentru ca marii jucatori au resurse financiare care le permit sa piarda pentru o anumita perioada de timp", a adaugat Marin, prezent la seminarul "Piata romaneasca IT&C pe ultima suta de metri inainte de socul UE", organizat de Ziarul Financiar.
El a spus ca, in cazul companiei sale, unul dintre cei mai importanti jucatori locali pe piata integratorilor de sisteme, previziunile pentru finele anului 2007 indica un volum al afacerilor de 400-500 milioane de dolari. Potrivit datelor prezentate, compania a raportat in 2004 o cifra de afaceri de aproximativ 120 milioane de dolari.
"Supravietuirea unei companii dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana este posibila doar daca are un rulaj de ordinul sutelor de milioane de dolari sau detine dreptul de proprietate intelectuala asupra unei aplicatii software importante.
Altfel, nici noi sau oricare alta firma nu va reusi sa lupte de la egal la egal cu companiile internationale", a apreciat reprezentantul Marin.
El a atras atentia ca una dintre principalele probleme cu care se confrunta acest sector este "lipsa realismului in intelegerea tendintelor care se manifesta pe piata mondiala IT&C".
Atac la Softwin
"In urma cu o luna am citit in presa un articol care facea referire la existenta unui brand romanesc in domeniul software, respectiv un produs antivirus. Are vreun