Dupa mai bine de o jumatate de an de framantari, lupte si proteste in strada, proiectul noului Cod al muncii a fost aprobat de Guvern. Potrivit noilor prevederi, durata timpului de munca poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana (care includ si orele suplimentare), dar trebuie ca media orelor, calculata pentru o luna calendaristica, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
- Efectuarea muncii suplimentare peste limita mentionata este interzisa, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii, producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor unui accident.
- Ordonanta modifica si prevederile referitoare la contractul individual de munca pe perioada determinata, fiind introduse noi categorii de lucrari sau programe pentru care pot fi angajate persoane pe perioada determinata. A fost prelungita perioada pentru care se poate incheia contractul individual pe perioada determinata, de la 18 la 24 de luni.
- Concedierile colective urmeaza o procedura mai scurta decat pana acum, iar perioada in care posturile respective sunt suspendate scade de la un an la noua luni. Patronul care a dispus concedieri colective nu poate face angajari timp de noua luni pe locurile de munca ramase libere.
- Patronii vor fi obligati sa asigure formarea profesionala salariatilor. Cursurile de formare profesionala sunt obligatorii cel putin o data la doi ani, in societatile cu mai mult 21 de salariati si cel putin o data la trei ani pentru cei cu mai putin de 21 de angajati.
- Clauzele de neconcurenta sunt mai restrictive prin noua lege, dar aduc mai multe beneficii financiare salariatului. Partile pot include in contract o clauza prin care salariatul sa fie obligat ca, dupa incetarea contractului, sa nu presteze o activitate concurenta cu cea prestata catre patron. Clauza are efect numai daca in contractul de munc