Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza este convins ca banii obtinuti in urma rectificarii vor acoperi si consumul de medicamente compensate si gratuite pana in decembrie 2005. "Rectificarea ajunge pentru medicamente pana la sfarsitul anului, pentru un consum de 1.200 de miliarde de lei pe luna, cu 40 la suta mai mult decat anul trecut", ne-a declarat ministrul Cinteza.
Si farmacistii sunt de aceeasi parere, mai ales ca Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) au tras de timp in ceea ce priveste alocarea celor 1.200 de miliarde de lei, suma deblocata in urma cu aproape trei saptamani din fondul de rezerva al CNAS. "Farmaciile trebuiau sa primeasca cele 1.200 de miliarde de lei din fondul de rezerva al CNAS pentru luna iunie a.c. Acesti bani nu au fost alocati in iunie. De astazi va incepe, probabil, semnarea actelor aditionale pentru cele 1.200 de miliarde de lei. Deci, banii din fondul de rezerva al CNAS ii vom primi si consuma, acum, in iulie. Banii din rectificare vor incepe sa vina la noi din august, in conditiile in care trebuia sa-i primim incepand cu luna august. Prin urmare, MS si CNAS au castigat, ca sa spunem asa, banii pe o luna", ne-au declarat surse autorizate din cadrul Colegiului Farmacistilor din Romania.
Pe de alta parte, farmacistii asteapta elaborarea planului tehnic pentru achitarea a 20 la suta dintre datoriile pe care autoritatile le au la ei: "Abia saptamana viitoare ne vom intalni pentru a incepe lucrul la planul tehnic. Despre licitatia ce trebuie organizata in vederea alegerii bancii sau bancilor de la care statul se va imprumuta pentru a ne achita pana la sfarsitul lunii iulie a.c. 20 la suta din datorii nu se mai aude nimic. Cert este un lucru: autoritatile au tras si trag de timp. Probabil, si-au vazut sacii in caruta prin semnarea memorandumului si... nu ne mai anunta nimic".
Furni