Presedintele Chinei, Hu Jintao, este asteptat astazi la Moscova, intr-o vizita ce va dura patru zile, si ale carei obiective par a fi atat economice cat si politice. Beijingul cauta in principal o intarire a relatiilor economice, predominant in sectorul energetic si cel al armamentului, si realizarea unei comunitati impreuna cu Moscova si New Delhi care sa reglementeze situatia politica din Asia.
Persoane apropiate Guvernului de la Kremlin declara ca Beijingul intentioneaza o crestere de patru ori a schimburilor comerciale cu Rusia pana in 2010, adica o ridicarea a acestora la aproximativ 80 de miliarde de dolari pe an. Pentru anul trecut schimburile cu China s-au ridicat la 21,2 miliarde de dolari.
Rusia si China considera ''intolerabila'' suprematia SUA
Conform unui comunicat al Agentiei AP, Hu Jintao doreste o intensificare a cooperarii cu Rusia in domeniul schimburilor comerciale, al energiei, al afcerilor militare, si al stiintei si tehnologiei. In momentul de fata China este cel mai mare cumparator de armament rusesc, iar intentiile sale pentru viitor apropiat vizeaza castigarea accesului la resursele de petrol si de gaze naturale ale Rusiei, fapt ce ar contribui considerabil la cresterea economica a acesteia, dat fiind ca in momentul de fata majoritatea resurselor chineze provin din Africa, iar producatorii africani au anuntat deja o crestere a preturilor la titei. Facand aluzie la suprematia Statelor unite, cei doi oficiali s-au declarat sustinatori ai unei lumi ''multipolare'' si au calificat drept ''intolerabila'' orice pretentie de monopol a pietei mondiale. Pregatirea acestei vizite a fost si prilej de declaratii ''grele'' din punct de vedere politic. Astfel oficialii rusi au invinuit direct Statele Unite si Europa de instigarea schimbarilor politice ce au avut loc in ultimele 18 luni in Georgia, Ucraina, si mai recent in K