Incepand de astazi, curentul electric s-a scumpit cu 5,2 la suta, iar gazele naturale cu 10,2 la suta. Momentul 1 iulie ar fi trebuit sa ne aduca si cresterea accizelor la carburanti, tigari si bauturi alcoolice, dar, din "fericire", aceasta majorare a fost devansata si a avut, deja, loc la 1 aprilie.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pentru consumatorii casnici, gazele naturale s-au scumpit cu peste 45 la suta, iar electricitatea cu peste 10 la suta. Nu doar consumatorii sunt foarte interesati de aceste scumpiri. Banca Nationala a Romaniei (BNR) asteapta cu interes efectele cresterilor de preturi asupra economiei, pentru a putea oferi, in sfarsit, o tinta de inflatie plauzibila.
ANRGN: Suntem nevoiti sa gasim solutii la ceea ce n-au facut altii
Pentru scumpirea gazelor, ultima din acest an, dupa cum sustine Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), motivele oferite de autoritati sunt obligatiile asumate prin acordul cu Fondul Monetar International (FMI) si cresterea pretului la gazele din import.
"Daca in domeniile petrolier si electricitate, preturile sunt comparabile cu valorile din tarile membre ale UE, nu acelasi lucru se poate spune despre sectorul gazelor naturale, unde aplicarea masurilor reformiste a fost intarziata nepermis. Este regretabil ca in domeniul gazelor naturale nu s-a actionat la timp, iar din acest motiv, suntem nevoiti sa gasim solutii la ceea ce n-au facut altii, probabil, de teama aplicarii unor masuri considerate nepopulare. Ii asiguram pe toti consumatorii de justetea ultimei majorari, care s-a facut pe baza unor calcule bine fundamentate", sustine autoritatea de reglementare.
La prima categorie a consumatorilor casnici, ca urmare a majorarii, pretul este de 694,77 RON/1.000 mc sau 6.947.700 ROL/1000 mc la Distrigaz Nord, iar pentru clientii Distriga