Luna trecuta, moneda americana si-a continuat traseul apreciativ fata de cea europeana, paritatea coborand cu aproape 4 procente. Daca la finele lui mai euro se mentinea inca aproape de 1,25 dolari, vinerea trecuta, era atins, pentru cateva minute, dupa o perioada de peste zece luni, un minim de 1,1981 dolari.
De la inceputul saptamanii fluctuatiile paritatii s-au mentinut in culoarul 1,20-1,22 dolari, investitorii asteptand decizia de ieri a Rezervei Federale privind o noua majorare, a noua consecutiv incepand cu iunie trecut, a dobanzii de referinta.
Analistii prognozau o crestere de la 3 la 3,25 la suta, dupa ce in iunie 2004 nivelul era de 1 la suta. Aceasta masura ar fi trebuit sa aduca un usor progres monedei americane, paritatea urmand a scadea spre 1,19 dolari. Insa se considera ca decizia Fed a fost luata deja in calcul de traderii internationali, iar aprecierea dolarului ar echivala cu o crestere a facturilor energetice, care ar amplifica inflatia pe ambele maluri ale Atlanticului.
Ieri, euro a fluctuat intre 1,2044 si 1,2108 dolari, dupa ce PIB-ul american anualizat din primul trimestru a fost recalculat in crestere 3,8 la suta.
Pe termen mediu analistii se asteapta ca moneda unica sa coboare pana la 1,17 dolari, in cazul in care perspectivele economice din euro-zona nu vor inregistra imbunatatiri.
Ramane de vazut ce se va intampla cu dobanda din euro-zona, daca este posibila o decizie a BCE de modificare a ei, dupa ce aceasta si-a schimbat tonul, avand in vedere ca Banca Centrala a Suediei a scazut-o deja de la 2 la 1,5 la suta, iar in Marea Britanie se fac presiuni pentru o masura similara.
Luna trecuta, moneda americana si-a continuat traseul apreciativ fata de cea europeana, paritatea coborand cu aproape 4 procente. Daca la finele lui mai euro se mentinea inca aproape de 1,25 dolari, vinerea trecuta, era atins, pentr