Modificarea sistemului de incalzire centralizata al condominiilor (blocurilor - n.r.) se poate realiza numai cu aprobarea asociatiei de proprietari si, obligatoriu, cu acordul persoanelor direct afectate din vecinatate, atat pe orizontala, cat si pe verticala. Prevederea este cuprinsa in proiectul legii energiei termice, aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului.
Conform actului normativ, modificarea sistemului de incalzire centralizata al condominiilor se va realiza cu aprobarea asociatiei de proprietari si, in mod obligatoriu, cu acordul celor direct afectati din vecinatate - atat pe orizontala, cat si pe verticala -, dar si dupa obtinerea in prealabil a altor acorduri si avize prevazute in legislatia in vigoare.
Modificarea sistemului se va aduce la cunostinta autoritatilor Administratiei publice locale si operatorului si nu se va realiza in sezonul de incalzire. Actul normativ prevede ca deconectarile individuale ale unor apartamente - indiferent de cauze - alimentate cu energie termica in sistem centralizat, se pot realiza dupa elaborarea unui referat tehnic intocmit de furnizor si cu acordul scris al asociatiei de proprietari/locatari, sub semnatura reprezentantilor legali ai acestora, dar nu in timpul sezonului de incalzire.
Refuzul acordarii acestei aprobari va trebui motivat in forma scrisa si poate fi contestat in conditiile legii.
Cei care au deja centrale termice montate legal le pot pastra
In situatia in care deconectarea se realizeaza in scopul inlocuirii sistemului de incalzire centralizat cu un sistem de incalzire individual, vor trebui indeplinite o serie de conditii suplimentare, respectiv obtinerea avizului de mediu si incheierea unui contract de service permanent, pe toata durata functionarii instalatiei, cu o firma autorizata, pentru intretinerea si asigurarea bunei functionari a instalatiei.
Ac