Cele cinci tari partenere (Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria) implicate in proiectul international al conductei Nabucco de transport de gaze naturale din Marea Caspica si Orientul Mijlociu catre piata europeana au semnat, marti, la Viena, Acordul de Asociere.
Companiile Botas, Bulgargaz, Transgaz, Mol si OMV Gas s-au asociat astfel pentru intreaga durata a proiectului, informeaza Ministerul Economiei si Comertului (MEC).
"Pentru Ministerul Economiei si Comertului, proiectul conductei de gaze Nabucco ramane o prioritate. El prezinta numeroase avantaje pentru Romania, printre care diversificarea surselor de import al gazelor, crearea unor noi posibilitati de negociere a preturilor de import al gazelor, cresterea sigurantei in aprovizionarea cu gaze a tarii, posibilitatea obtinerii unor preturi competitive la importuri, ceea ce genereaza preturi mai mici pentru consumatorul final", a afirmat ministrul Economiei, Ioan Codrut Seres.
In cadrul reuniunii de la Viena, compania de proiect, Nabucco Gas Pipeline International Ltd. a fost desemnata sa realizeze conceptul financiar si sa coordoneze fazele urmatoare ale proiectului. In fiecare dintre tarile partenere urmeaza sa se infiinteze companii nationale Nabucco.
Conducta de transport a gazelor naturale Nabucco va presupune investitii de circa 750 milioane de euro din partea Romaniei, urmand a se finaliza, potrivit calculelor, in 2011. Conducta va avea o lungime de 450 km pe teritoriul Romaniei, dar aceasta lungime ar putea suferi modificari in faza de proiectare. Conducta va intra in Romania prin sud, zona Bechet, si va iesi din tara prin zona Nadlac.
Capacitatea de transport la plecarea din Turcia va fi de circa 25,5 miliarde metri cubi, cu posibilitatea de crestere la 31 miliarde metri cubi, in anumite conditii, cu montarea unor statii de comprimare suplimentare.
Cele cinci