Noul Cod al Muncii incurajeaza munca la negru, cel putin in cazul microintreprinderilor. Potrivit prevederilor acestuia, contractele de munca pe perioada determinata cu timp partial nu pot fi incheiate pentru perioade mai mici de doua ore pe zi sau zece ore pe saptamana.
In cazul microintreprinderilor, care folosesc in mod frecvent anumite persoane pentru munci ocazionale - femei de serviciu, electricieni, instalatori etc.
-, dar pentru perioade mai mici decat limitele impuse de Codul Muncii, alternativa cea mai la indemana pare a fi plata respectivelor servicii fara incheierea unui contract si, deci, evaziunea fiscala atat din partea angajatului, cat si din partea angajatorului.
In Romania sunt 396.988 de intreprinderi mici si mijlocii. Dintre acestea, 376.994 au intre unu si zece angajati, iar 29.994 intre zece si 49 de muncitori. Cele mai multe, spre exemplu, au nevoie de o femeie de serviciu doar o zi pe saptamana si doar pentru cateva ore, in nici un caz pentru zece ore, plafonul minim stabilit prin lege.
In aceeasi situatie se gasesc si persoanele fizice care doresc, spre exemplu, sa angajeze menajere sau bone care sa stea cu copiii doar cateva ore intr-o seara.
Plata se face la mica intelegere
Alexandru Gheorghiu este patronul unui mic atelier de croitorie din cartierul Balta Alba din Bucuresti. Are sase angajati cu carte de munca, dar, pe langa ei, se foloseste si de serviciile unor lucratori ocazionali. „Cand am nevoie sa strang resturile textile chem o femeie care face curat la o scara de bloc din apropiere si o platesc „la mica intelegere"", spune Alexandru.
La fel procedeaza si in cazul mesterilor pe care-i cheama cand se strica vreo masina de cusut. Daca ar vrea sa intre in legalitate, nu ar avea cum din cauza noului Cod al Muncii. „Nu am nevoie de o femeie de serviciu zece ore pe saptamana,