Daca euro a pierdut in iunie 0,5 la suta, cursul coborand de la 3,6217 la 3,6050 lei, dolarul a castigat 2,1 la suta, el urcand de la 2,9278 la 2,9891 lei, la aceasta contribuind evolutia paritatii euro/dolar. Cursul monedei unice s-a mentinut timp de aproape trei luni in culoarul 3,61 - 3,63 lei, schimbarile zilnice rezumandu-se, in general, la cateva zeci de unitati.
Presiunea pe vanzare, atat din partea clientilor, cat si a bancilor, care au incercat sa speculeze, s-au lovit de politica BNR, care nu a dorit sa lase cursul sub pragul de 3,6 lei. Atunci cand euro a coborat pana la 3,5850 lei, asa cum s-a intamplat vinerea trecuta, banca centrala a inceput sa cumpere readucand cursul peste pragul mai sus-mentionat.
Cum ieri dealerii bancari au testat cotatiile in lei noi, ramane sa vedem ce se va intampla de luni. Majoritatea analizelor dau drept sigura aprecierea monedei nationale, care ar trebui sa urce spre pragul de 3,55 lei/euro. Aceasta evolutie este necesara pentru a oferi BNR si Executivului o parghie prin care sa controleze preturile, tinta de inflatie schimbandu-se, deja, de la 7 la 7,5 la suta.
Dolarul a revenit in iunie, dupa sase luni, peste pragul de 3 lei, atingand un maxim de 3,0012 lei. Fluctuatiile zilnice ale monedei americane au fost mult mai ample, la aceasta contribuind evolutia paritatii euro/dolar.
Cresterea leului fata de euro ar asigura un raport mai bun fata de dolar, avand in vedere cresterea spectaculoasa a pretului titeiului.
Pe piata monetara nu au avut loc evenimente spectaculoase, avand in vedere ca BNR a mentinut dobanda de referinta la 8 la suta, ceea ce a facut ca dobanzile interbancare la un an sa isi limiteze fluctuatiile, de-a lungul intregii luni, la 6,16 - 9,59 la suta.
Daca euro a pierdut in iunie 0,5 la suta, cursul coborand de la 3,6217 la 3,6050 lei, dolarul a castigat 2,1 la suta, el ur