Dorinta multor bucuresteni de a scapa de apartamentele de bloc, precum si apropiata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana au aruncat din nou in aer preturile terenurilor intravilane din preajma Bucurestiului.
Tranzactiile imobiliare cu terenuri au fost incurajate de creditele bancare pentru nevoi personale, usor obtinute de persoanele cu venituri peste medie, insufletite de dorinta de a evada din aerul poluat al Capitalei.
Viraj abrupt al creditarii: de la apartamente la terenuri
"Terenurile si casele din nordul Bucurestiului s-au scumpit cu 30-50% fata de asta-iarna, dar inca sunt accesibile celor care contracteaza credite bancare sperand la locuinta mult-visata. In acelasi timp, cresc - incet, dar sigur - zona de sud, ca si zonele situate pe linia de centura, datorita transportului facil.
Cererea de terenuri se mentine mare, deoarece oamenii se tem ca in cativa ani nu-si vor mai putea cumpara nimic din cauza cresterii permanente a preturilor", a declarat Iulian Nitu, specialist al unei prestigioase agentii imobiliare care se ocupa de tranzactii cu terenuri in toate zonele Capitalei.
El mai spune ca doritorii de terenuri nu se sperie de absenta utilitatilor in zonele vizate, deoarece majoritatea doresc sa inceapa constructiile de case peste 4-5 ani, in mod esalonat. "Unii au dorit initial sa-si achizitioneze apartamente cu credite de la banci, dar s-au speriat de preturile acestora si de cat sunt ratele.
Speriindu-se, au preferat sa locuiasca in continuare cu chirie, dar s-au orientat catre terenuri. Au luat de la banci credite mai accesibile si cu mai putine costuri adiacente, de pilda creditele pentru nevoi personale. Ei au inteles ca dozarea efortului financiar de construire a casei mult-visate pe cativa ani este cea mai buna decizie posibila in acest moment", a conchis specialistul imobilia