Peste 80 la suta dintre Intreprinderile Mici si Mijlocii din Romania, in special cele care activeaza in industria alimentara si agricultura, nu indeplinesc in prezent standardele de calitate prevazute de Uniunea Europeana, a declarat, ieri, vicepresedintele Camerei de Comert a Romaniei, Dragos Seuleanu, cu ocazia unui forum dedicat IMM-urilor.
Acesta a fost de parere ca IMM-urile au nevoie de informare, de cursuri de training, asistenta si in primul rand de sprijin financiar. "Trebuie intervenit in special in orasele mici si in zonele rurale si trebuie identificate zone unde pot fi apelate fonduri", a afirmat Seuleanu.
La randul sau, presedintele Consiliului National pentru IMM-uri (CNPIMMR), Ovidiu Nicolescu, a apreciat ca intreprinzatorii din Romania nu sesizeaza potentialele amenintari de dupa aderare.
Acesta a dat exemplu situatia din Polonia, unde, dupa integrare, au disparut peste 30.000 de IMM-uri (din cauza neindeplinirii standardelor de calitate), in conditiile in care Polonia a fost mult mai bine pregatita decat noi, din acest punct de vedere.
In Romania exista in prezent peste 470.000 de IMM-uri, cele mai multe fiind prezente in agricultura, transport si comunicatii, comert, industrie si energie. 99 la suta dintre IMM-uri au sub zece salariati, iar numai o treime au reusit in 2004 sa introduca noi produse pe piata.
Majoritatea companiilor romanesti sunt optimiste in ceea ce priveste evolutia afacerilor lor dupa aderarea la Uniunea Europeana, dar nu apreciaza pozitiv noile masurile fiscale, reiese din sondajul efectuat de catre Agentia Nationala pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC).
Datele sondajului arata, printre altele, ca 58,2% dintre firmele intervievate apreciaza ca satisfacatoare evolutia activitatilor lor dupa momentul ianuarie 2005, in timp ce 26,8% sunt de parere ca vor avea o evolutie