230 de milioane de euro pe panza
Lucrarile de arta fac parte dintr-o expozitie itineranta care a adunat tablouri din mai multe muzee frantuzesti, printre care Muzeul National de Arta Moderna si Muzeul Picasso, pentru a le prezenta in Praga, Varsovia, Budapesta, dar si in Romania.
Intitulata ?Umbre si lumini. Patru secole de arta franceza. Secolele XVII-XX?, expozitia este cea mai importanta manifestare de gen din tara, dupa 1990. Totusi, Romania nu a fost inclusa in traseul initial al manifestarii, dedicata tarilor membre in Uniunea Europeana.
Ulterior insa, Ministerul Culturii din Franta a hotarat sa aduca valoroasele tablouri si in Romania si a asigurat, impreuna cu Asociatia Nationala a Muzeelor,costul asigurarii si transportului operelor de arta.
Tablourile, care au o valoare de asigurare de aproximativ 230 de milioane de euro, au sosit joi in vama Nadlac in trei camioane, escortate de Jandarmerie, potrivit Mediafax.
Operele de arta vor fi expuse in aripa Stirbei a Muzeului de Arta. Expozitia isi propune sa ofere o imagine cat mai completa a istoriei picturii franceze, prin picturi ce reprezinta caracteristicile a patru secole: secolul al XVII-lea, al ?vanitatii si adevarului?, secolul al XVIII-lea, epoca ?delicatetii in filigran?, secolul XIX ce ?analizeaza natura? si secolul XX, moment al ?artei reconsiderate?.
Tablouri celebre ale expozitiei
Gheara, ca sef de sala.
Secolul XVII. Maurice Quentin de la Tour: ?Sfantul Sebastian ingrijit de Irina?
Secolul XVIII. Jean Chardin: ?Benedicite?
Secolul XIX. Paul Cezanne:
?Ispitirea Sfantului Anton?
Eugene Delacroix: ?Comedianti sau bufoni arabi?
Secolul XX. Henri Matisse:
?Interior de la Nisa?
Pablo Picasso: ?Cititoarea?,
?Umbra?, ?Natura moarta?
Paul Cezanne - ?Curte de ferma din Auvers? (?Cour de f