jurnal de bord al navigării prin globalizare * Thomas L. Friedman, The world is flat. A brief history of the twenty-first century, Farrar, Straus and Giroux, New York, 2005 .
Fiind jurnalist, editorialist de politică externă la prestigiosul cotidian New York Times, autorul are un reflex spre reportaj (care i-a şi adus trei premii Pulitzer), interviuri şi cunoaştere directă prin contacte şi impresii de la faţa locului. În această cheie sînt scrise cele trei best-seller-uri ale sale, a căror temă de fond o reprezintă globalizarea. Dacă în From Beirut to Jerusalem (1989), în The Lexus and the Olive Tree (1999) - (Lexus şi măslinul, tradus în română de Adela Moţoc, editura Fundaţiei Pro, 2001) sau Longitudes and Attitudes (2002), e vorba în principal de Orientul Mijlociu şi de tensiunea dintre modernitate şi tradiţii, globalizare şi localism, The World is flat e pur şi simplu o apologie şi o pledoarie pentru globalizare. Friedman vrea să ne convingă că globalizarea este un fenomen fascinant, irezistibil şi, într-o anumită măsură, implacabil, asemenea destinului. De la telegraf la Internet, sîntem din ce în ce mai aproape unii de alţii. Lectura îţi lasă impresia că cei ce rămîn în afara globalizării sau încearcă să îi reziste îşi vor atrage în viitor privirile mirate şi compătimitoare cu care am privi acum un trib izolat, încremenit în trecut şi tradiţii, de pe malul Amazonului sau din Africa ecuatorială.
Pămîntul e rotund. Ba e plat! Cartea este un jurnal de călătorie, scris de un explorator care descoperă o lume nouă, lumea globalizării. Alegoria călătoriei iniţiatice-revelatorii este prezentă peste tot. În fond, metoda lui Friedman este de a pune cap la cap impresii de călătorie din India, SUA, China, pe care le coroborează cu interviuri şi discuţii cu moguli din companiile internaţionale, cu politicieni, manageri şi inventatori. Însăşi coperta c