In "plin" secol XXI, in tara noastra, mai exista institutii pentru persoanele cu handicap care amintesc de "filmele cu Auschwitz". Aceasta afirmatie ii apartine lui Silviu George Didilescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap (ANPH).
La prima conferinta de presa sustinuta de la investirea in functie, presedintele ANPH a tinut sa precizeze ca si-a inceput mandatul "prin regandirea structurii ANPH, avand ca scop declarat crearea unui aparat birocratic specializat care sa inlocuiasca structura nefunctionala existenta si care sa raspunda mai eficient implementarii masurilor pe termen scurt si al celor pe termen lung, in acord cu viziunea noii conduceri a ANPH in ceea ce priveste sistemul de protectie speciala a persoanelor cu handicap". In teorie totul pare simplu, cu practica va fi mai greu. Didilescu, de "profesie kinetoterapeut", s-a aratat revoltat de faptul ca la statiile de metrou, la teatre, la marile magazine si la multe alte institutii nu exista rampe pentru persoanele cu handicap: "Daca le-am asigura conditiile necesare am putea sa-i vedem in baruri unde se canta jazz, la teatru sau cumparand din diverse magazine".
Din pacate, Didilescu doar si-a aratat revolta. Presedintele ANPH nu a venit cu solutii concrete, dar a spus ca pana acum nu a participat la "serate dansante, ci la intalniri serioase cu reprezentantii catorva institutii...".
El a tinut sa sublinieze faptul ca "se afla in curs de elaborare un nou pachet legislativ care sa reglementeze intr-un act unitar drepturile persoanelor cu handicap". Totodata, nu a ezitat sa ofere o speranta acestor oameni si in ceea ce priveste veniturile. Dar, si la acest capitol, declaratiile sale au fost vagi, fara a dezvalui cifre sau date: "Obiectivele pe termen scurt au in vedere initierea modificarilor legislative care au drept scop cresterea indemnizatiei persoanelor cu