Aproape 10 la suta din populatia Romaniei este infectata cu virusurile hepatitelor virale B si C. Hepatita B este prezenta mai ales in randul tinerilor. Conform estimarilor European Liver Patient Association (ELPA), tara noastra ocupa ''un nedorit loc intai intre tarile europene, in ceea ce priveste incidenta acestei boli''.
Compania F. Hoffmann - La Roche a anuntat, in urma cu cateva zile, inregistrarea in Romania a produsului Pegasys pentru tratamentul hepatitei cronice B. ''Spre deosebire de tratamentele folosite pana acum pentru tratarea hepatitei virale B, acest produs actioneaza pe doua cai: stimuleaza sistemul imun si opreste replicarea virusului in organism.
In plus, in timp ce tratamentul standard actual trebuie urmat toata viata, cu riscul dezvoltarii rezistentei virale si a unor costuri crescute, terapia cu Pegasys ofera sansa unui tratament cu durata limitata, asigurand astfel o mai buna calitate a vietii pacientilor'', sustin reprezentantii companiei.
Hepatita B este provocata de un virus care patrunde in organism si ataca, in principal, ficatul.
Acest virus poate provoca leziuni grave ale ficatului si se poate ajunge pana la stadiul de ciroza hepatica.
Aceasta nu se vindeca, putand evolua catre cancer hepatic, ultima alternativa de interventie fiind transplantul de ficat.
Cele mai frecvente cai de a contacta virusul hepatic B sunt: contactul sexual neprotejat cu o persoana deja infectata, folosirea in comun, in familie sau in colectivitati inchise, a obiectelor de toaleta sau a jucariilor si ''manevrele sangerande'' precum injectarea de droguri, tatuajele, manichiura, lama de ras.
O alta cale de transmitere este de la mama la fat, intrauterin, in timpul nasterii, prin contact cu secretiile si sangele mamei si, dupa nastere, prin contact intim mama-copil.
Hepatita cronica B este considerata a zecea cauz