Criza la serviciu. O situatie de criza la serviciu te poate zdruncina psihic, mai ales cand esti stresat de un termen fix sau trebuie sa dai dovada de competenta si in organizarea vietii de familie. La un moment dat, ai putea sa cazi in depresie, sa fii nesigur pe fortele proprii, sa crezi ca nu poti face nimic singur, sa iti fie teama de cea mai simpla decizie si sa simti permanent ca ai nevoie de ajutor. Pe de alta parte, ai putea sa consideri ca a cere ajutorul cuiva este o dovada de slabiciune, sa te simti inferior, vinovat si prins intr-o cursa fara scapare. In acest caz, ar fi bine-venit un ajutor psihologic din exterior, poate ca la inceput doar de la un prieten, dar, daca problemele persista si te simti in continuare nesigur in tot ce faci, ai nevoie de un ajutor profesionist, al unui consilier sau terapeut. O persoana complet straina si obiectiva te poate ajuta sa descoperi adevarata problema cu care te confrunti, sa ?restructurezi? situatia si sa faci fata deciziilor dificile. (Sabina Nicolai)
Reguli de baza
1 Daca nu ceri, nu ti se va da, deci, daca nu ceri ajutorul, nimeni nu va sti ca ai nevoie.
2 Nu pierde timp pretios cu fastaceala. Du-te direct la persoana cea mai in masura si spune-i ca ai nevoie de ajutor.
3 Ai grija cum pui intrebarea. Cel mai bun raspuns pentru tine este cel la intrebarea corecta.
4 Spune ?multumesc?, chiar si atunci cand esti refuzat.
5 Nu presupune dinainte raspunsul care ti se va da. Poate ca ti se va spune ?nu? sau ?nu stiu?, dar nu ar fi pacat sa nu intrebi? Daca te-ar fi ajutat?
6 Recunoaste dreptul celuilalt de a refuza. Nu te vei simti prea bine, dar se va intampla din cand in cand. Nu iti pierde curajul.
7 Cere pe rand. Ceri ajutor, asistenta, pasuire, intelegere... dar nu pe toate o data si de la aceeasi persoana.
8 Explica foarte clar despre ce este vo