SPRE MONEDA EUROPEANA Romania va putea adopta moneda unica europeana dupa circa cinci-sase ani de la momentul aderarii. Pana atunci, economia romaneasca trebuie sa indeplineasca o serie de criterii exigente.
Avem leul greu, l-am vazut, am pus mana pe el, e real. Insa va mai dura ceva pana ne vom obisnui cu el si vom reusi sa-l folosim cu tot atata usurinta ca si pe cel vechi. Avem insa timp un an si jumatate, timp in care vom folosi ambele tipuri de bancnote. Totusi, aderarea bate la usa si peste un an si jumatate (in cel mai rau caz, doi ani si jumatate, daca se va apela la clauza de salvgardare) Romania va deveni membru al Uniunii Europene. Si atunci ne vom apropia si mai mult de momentul in care vom adopta moneda euro. Intrarea Romaniei in Uniunea Monetara Europeana (UEM) nu se va putea face insa mai devreme de 2014-2016. Iar daca, in procesul de integrare, a mers sa inchidem capitolele de negociere pe baza de promisiuni si angajamente politice, includerea in UEM se va realiza exclusiv pe criterii economice.
CONDITII. Adoptarea euro ca moneda oficiala presupune un interval de monitorizare de minimum doi ani, in care tara candidata la UEM este obligata sa respecte strict criteriile de performanta economica stabilite la Maastricht. Acceptarea in UEM vine numai atunci cand rata medie anuala a inflatiei nu depaseste cu mai mult de 1,5% media din cele trei state membre cu cea mai redusa inflatie, cand deficitul bugetului consolidat nu urca peste 3% din Produsul Intern Brut, datoria publica nu depaseste 60% din PIB, dobanzile platite la imprumuturile statului se plaseaza cu cel mult doua procente peste minimele din Uniune si, in fine, cand cursul de schimb se mentine in anumite marje de fluctuatie convenite prin mecanismul revizuit de schimb european (ERM-2).
INFLATIE MARE. In acest moment, Romania mai are ceva drum de parcurs pana la indeplinirea cel