Din informatiile pe care le-am obtinut de la Garda Financiara, practic, ultima vizita a inspectorilor economici a fost facuta in octombrie 2004, cand raportul oficial nu amintea de nici o neregula in privinta afacerilor derulate de IDAC Export 2000.
Suspiciunile au fost trezite abia dupa 27 aprilie 2005, data la care a fost emis un proces-verbal de incepere a verificarilor „pentru exporturile in comision de cherestea".
Ilie Filip, asociat unic la IDAC Export 2000 a spus, in momentul in care i-au fost solicitate actele contabile de catre organele de control fiscal, ca toate actele care ar putea face lumina in privinta afacerilor derulate de firma nemteana au fost date spre consultare contabilului firmei, Andrei Constantin.
Ulterior, nu a mai dat nici un alt amanunt, invocand vizitele constante ale unor prieteni din strainatate, mai exact de undeva din zona Germaniei.
De fapt, in momentul de fata cu greu se poate vorbi despre o evidenta contabila bine pusa la punct a IDAC Export 2000 Piatra Neamt. Aceasta, deoarece intr-una din noptile lunii mai, cu exactitate noaptea de 27 spre 28 mai a.c., toate evidentele contabile au ars.
Incidentul este in masura sa ridice suficiente semne de intrebare, daca este privit in amanunt. In seara respectiva, absolut toate actele reprezentative ale firmei au fost incarcate intr-un Citroen Xsara, proprietate a IDAC Export 2000, pentru a fi mutate de la sediul principal din Piatra Neamt.
Culmea coincidentelor, autoturismul a fost furat in aceeasi seara, nu peste mult timp luand foc pe raza comunei Tamasi din judetul Bacau. Cel putin aceasta este versiunea facuta publica de Ilie Filip, omul care a dat cel mai mare tun din istoria nemteana.
Dorind sa verificam aceasta ipoteza,