In iunie, Ministerul de Finante a organizat 8 licitatii de titluri de stat cu scadentele cuprinse intre 3 luni si 15 ani, volumul acestora fiind de 4.500 miliarde lei, la buget ajungand 4.059,4 miliarde lei.
Refuzul M.F. de a se imprumuta in unele cazuri s-a datorat cererilor bancilor, care au dorit castiguri mai mari. Ele au avut in vedere schimbarea oficiala a tintei de inflatie, de la 7 la 7,5 la suta, "gurile rele" vorbind chiar de ceva mai mult de 8 la suta.
Luna a inceput cu emisiuni ce aveau scadenta la zece ani, unde dobanda a crescut de la 6,75 la suta, in aprilie, la 7,50 la suta si la sapte ani, unde nivelul dobanzii s-a mentinut la 7 la suta, valoare stabilita la inceputul lui aprilie.
Au urmat licitatiile pentru bonurile cu scadenta la trei ani, unde Finantele au reusit sa reduca dobanda de la 8 la suta in mai la 7,74 la suta, valoare totusi mai mare decat cea din aprilie cand a fost atins un minim de 6,75 la suta, in timp ce dobanda pentru bonurile cu scadenta la cinci ani a ramas neschimbata la 7,8 la suta la fel ca si in cazul celei la doi ani, 7,49 la suta, nivel stabilit inca din martie.
In cazul bonurilor cu scadentele cele mai lungi, s-a inregistrat din nou o crestere a dobanzilor. Prima emisiune cu scadenta la 15 ani s-a desfasurat la jumatatea lui aprilie, ea fiind plasata cu o dobanda de 7,25 la suta, pentru ca in iunie, dobanda sa urce la 7,3 la suta. La fel ca in aprilie, Finantele nu au reusit sa plaseze intreaga emisiune cu scadenta la 12 ani, dobanda urcand de la 7 la 7,25 la suta.
Dobanda titlurilor cu scadenta la trei luni a crescut la randul ei de la 6,7 la suta, in martie, la 7,09 la suta.
Conform unui comunicat al BNR, titlurile de stat detinute de sectorul nebancar insumau 43.855 miliarde lei la sfarsitul lunii mai 2005 (in scadere cu 4,7 la suta fata de luna aprilie 2005). In cadrul acestora, titl