Cu ocazia preluarii presedintiei, Marea Britanie a prezentat si noua agenda a politicii sale pe perioada acestui mandat, care se va incheia la sfarsitul lunii decembrie. Programul este structurat pe doua domenii-cheie: pe de o parte politica externa a Uniunii Europene, iar pe de alta parte politica interna. In linii generale, ambele vor fi armonizate cu cealalta prioritate a Londrei, respectiv conducerea G8. In majoritate, reformele propuse de catre Tony Blair urmaresc astfel armonizarea proiectelor Uniunii cu dezideratele G8.
Primul punct de lucru va fi continuarea Agendei Doha pentru Dezvoltare (ADD), respectiv incercarea de a mari rolul Uniunii in proiectele de dezvoltare a schimburilor comerciale la nivel global.
In cadrul conferintei mileniului de la ONU din luna septembrie, Marea Britanie isi propune si obtinerea acordului de dublare a ajutoarelor pentru tarile sarace pana in 2010, astfel incat sa le ridice la 0,7 la suta din produsul intern brut al Uniunii, adica la 50 la suta din resursele aditionale pana in 2015. Un alt deziderat al noii presedintii, care vine in acord cu lupta dusa de G8 impotriva poluarii, ar fi intoducerea mult discutatei taxe pe emisiile aviatiei. Cea mai importanta masura, care tine deopotriva de politica interna, cat si de cea externa, ar fi insa reformarea Politicii Agricole Comune, in sensul eliminarii treptate a subventiilor din industria zaharului, astfel incat Uniunea sa raspunda atat cerintelor G8, cat si celor impuse de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC). Marea Britanie are in vedere si continuarea pe aceeasi linie a politicii de proximitate. Relatiile cu Ucraina vor continua in sensul ajutarii guvernului de la Kiev in aplicarea reformelor democratice, iar cele cu Moscova prin dezvoltarea parteneriatelor economice vizand in special importul de energie dinspre Rusia. Tony Blair isi propune totodata sa joace un r