EFECTELE PSIHOLOGICE Atat tinerii, cat si batranii se vor trezi cu lei noi in buzunare in urmatoarea perioada. Fostii milionari vor reactiona insa diferit cand vor incepe sa-si numere averea, este de parere prof. univ. dr. Ruxandra Rascanu, din cadrul Universitatii Bucuresti.
Psihologii considera denominarea, trecerea la leul greu, care a avut loc de la 1 iulie, un fenomen in cascada. Asta, deoarece un prim pas il reprezinta taierea efectiva a celor patru zerouri de la acele sume de bani, iar cel de-al doilea pas ar putea sa insemne pregatirea efectiva pentru trecerea la euro, care se va intampla ulterior.
"Acesta nu este numai un fenomen bancar, este un fenomen psihosocial si in care ne asteptam ca reactivitatea populatiei din Romania sa fie destul de diferentiata", spune prof. univ. dr. Ruxandra Rascanu. Unii pot reactiona ca in fata unui impact, pentru ca se vor vedea deodata cu, aparent, o suma mai mica de bani, fata de faptul ca acum castiga 10, 15, 20 de milioane de lei pe luna. "Persoana va avea dintr-o data senzatia ca are mult mai putini bani", adauga Ruxandra Rascanu.
GENERATII. In acelasi timp, cei mai in varsta vor avea acest impact amplificat de faptul ca au trait schimbarile de bani care au avut loc in urma cu 50 de ani, respectiv stabilizarea din 1947 si denominarea din 1952. "Ca o pregatire pentru populatie, trebuie sa fie foarte clar ca salariile noastre din 2005 nu vor fi echivalente cu cele din 1959, pentru ca atunci leul avea alta putere de cumparare, preturile erau concordante cu salariile", ne lamureste profesorul Ruxandra Rascanu.
Daca vor fi unii care se vor speria ca vor avea bani mai putini in buzunar, trebuie incredintati ca vor avea aceeasi suma. O alta categorie de persoane va reactiona in alt fel, respectiv cei care au venituri mai mici, in special varstnicii, care vor avea retineri in ceea ce priveste leul nou. V