Conform unei estimari a Bancii Mondiale, decimarea padurilor a adus Romaniei o paguba de 1,5 milioane de dolari. Uciderea padurii este o crima profitabila. Pe muntii de rumegus s-au ridicat adevarate averi, intretinute de complicitati politico-administrative si de voite "scapari" legislative. Un efect secundar: inundatiile din ultimul timp si modificarile climatice care sunt favorizate de despaduririle barbare. Codrul trece, zice cantecul, drept fratele cel mai vechi si mai drag al romanului. Asa de drag ii e romanului de frate-su, incat, de vreo 15 ani, il taie cu toporul, il jupoaie si-l exporta sub forma de sicrie, dormeze sau pur si simplu, de cherestea. Asa, de-al dracuâ, sa nu-l mai vada in ochi, sa nu mai faca umbra dealurilor, muntilor si vailor. In cele ce urmeaza va dezvaluim cate ceva despre istoria fratricidului national: o crima organizata, gospodareasca si aducatoare de profit, savarsita sub ochii tuturor.
Fenomen. Dosarul "lemnului negru" e vast. Incepe de la asa-numitele furturi de subzistenta si ajunge la afaceri pseudolegale desfasurate prin intermediul unor societati controlate de functionari ai Regiei Nationale a Padurilor (RNP). Grupuri de interese politico-economice fac jocurile in domeniul exploatarii lemnului. Doar un cerc restrans de oameni de afaceri au acces la licitatiile pentru exploatarea masei lemnoase, chiar si in conditiile in care aceste licitatii se desfasoara corect. Initial, afacerile respective au crescut prin concursul acelorasi functionari RNP.
PAGUBE GRELE. Conform datelor oficiale, prejudiciul total al taierilor ilegale de arbori din proprietatea publica si privata estimat in perioada 1991-1998 se ridica la circa 3.000 de miliarde de lei. Statisticile arata ca in ultimii ani 353.000 de hectare de padure au fost taiate complet. Conform Bancii Mondiale, pagubele provocate de taierile ilegale au fost estimate