Marele beneficiu al recentelor razboaie dintre diferitele trusturi mediatice este renuntarea la falsele tabuuri care transformasera presa autohtona intr-o rezervatie artificiala.
Intr-o societate libera, libertatea de expresie ajunsese sa fie sever limitata tocmai la ea acasa, adica in presa, iar anumiti "baroni de presa" capatasera o stranie imunitate, datorita intelegerii eronate a spiritului de breasla. Te puteai atinge, in ultima instanta, de orice lider politic din varful ierarhiei, ceea ce a facut posibila infrangerea primului ministru Adrian Nastase de catre candidatul considerat fara sansa, Traian Basescu, dar nu puteai sa sufli o vorba sau sa scrii un rand despre cei din varful falsei ierarhii din presa. Oligarhia mediatica era mai bine protejata decat cea politica. Sfarsitul acestei stari anormale a inceput prin declansarea crizei jurnalistice "cazul Macovei."
Scandalul provocat de articolul din "Evenimentul zilei" cu privire la presupusa betie a ministrului justitiei, Rodica Macovei, la Costinesti a fost pretextul pentru platirea politelor din presa. O parte dintre patronii, directorii, redactorii-sefi, editorii presei facusera un fel de pact de neagresiune. El nu a fost niciodata respectat cu adevarat. Au existat intotdeauna jurnalisti care au pus mai presus decat tabuul de neagresiune reciproca drepturile universale ale omului si libertatile sale individuale, in particular, libertatea de expresie. "Evenimentul zilei" nu a tinut cont nici de intelegerile din interiorul breslei, dar nici de interesele clientelare, atacand constant puterea din perioada 2000-2004 (guvernul Nastase, presedintia Iliescu, Psd-ul). Au circulat chiar ipoteze privind schimbarea cvasicompleta a echipei de conducere de catre trustul Ringier, din cauza inversunarii continue impotriva puterii Psd-iste. Dupa schimbarea de personal, "Evenimentul zilei" si-a continuat cr