Dupa o perioada de peste sase luni, dolarul a revenit la jumatatea lui iunie la pragul de 3 lei. Au urmat o serie de fluctuatii determinate de evolutia paritatii euro/dolar, moneda americana urcand sau coborand in intervalul 2,95 - 3 lei.
Decizia de joia trecuta a Rezervei Federale de a majora dobanda de referinta, pentru a noua oara consecutiv, de la 3 la 3,25 la suta, fata de minimul istoric al ultimilor 47 de ani, de 1 la suta, din iunie trecut, a avut un efect de levier asupra paritatii dolarului fata de euro. La aceasta a contribuit faptul ca Banca Centrala Europeana mentine de doi ani dobanda de referinta din euro-zona la 2 la suta.
Oficialii Fed au declarat ca intentioneaza sa continue lupta impotriva inflatiei prin politica "pasilor mici", ceea ce a indus in piata sentimentul ca luna viitoare vom asista la o noua majorare a dobanzilor americane, ceea ce lasa deschis drumul spre nivelul de 4 la suta sau chiar 4,25 la suta, la sfarsitul anului.
Fed este singura care are o politica de majorare a dobanzilor, in Europa manifestandu-se o mare presiune politica asupra BCE pentru a proceda la scaderea dobanzilor, masura care ar trebui sa permita o crestere economica mai rapida, exporturile europene suferind din greu de pe urma aprecierii euro. Trebuie avut in vedere faptul ca Riksbank, banca centrala a Suediei, a micsorat dobanda de referinta cu 0,5 la suta, pana la nivelul de 1,5 la suta.
O astfel de decizie are sanse minime, avand in vedere ca principala tinta a BCE este inflatia. Iar faptul ca indicele de vanzari (PMI) din euro-zona a crescut in iunie la 49,9 puncte, fata de 48,7 puncte in mai, ofera motive de satisfactie BCE.
Evolutia paritatii euro/dolar va avea un efect major si asupra cursului leu/dolar.
Acesta se va mentine in jurul pragului de 3 lei, existand posibilitatea sa urce, in scurt timp, la 3,05 lei.
Posibi