Iata la ce se rezuma astazi harta economica a Europei: natiunile si regiunile sale se dezvolta cu atat mai bine din punct de vedere economic cu cat sunt situate mai la "periferia continentului", scrie
Le Figaro.
Aceasta este concluzia la care a ajuns institutul de cercetare BAK cu ocazia colocviului anual cu privire la regiunile Europei. Reuniunea respectiva reprezinta pentru regiunile europene ceea ce "Art Basel", cel mai important targ mondial de arta contemporana, simbolizeaza pentru galeriile de arta: o confruntare pasnica a performantelor si experientelor economice ale fiecarei tari de pe continentul european.
"Cu o crestere economica anuala medie de 2% intre 2000 si 2004, Regatul Unit al Marii Britanii, Irlanda, Spania, Scandinavia, Europa Centrala si de Est constituie motorasul intregii Europe. Tarile enumerate mai sus au iesit din perioada de recesiune la inceputul acestui mileniu", subliniaza Christoph Koellreuter, directorul general al BAK.
Exista insa si exceptii. La extrema vestica a vechiului continent, Portugalia nu se poate lauda cu dinamismul care caracterizeaza in prezent regiunile periferice ale Europei.
De asemenea, in sens invers, unele teritorii centrale se numara printre cele mai dinamice tari din Europa. Un exemplu in acest sens este Luxemburgul, care se bazeaza foarte mult pe stiinta si unde isi au sediul doi mastodonti ai industriei farmaceutice mondiale, Novartis si Hoffmann-LaRoche. Totusi, aceste regiuni centrale foarte dinamice din punct de vedere economic se pot numara pe degete.
Desi bine cunoscuta in prezent, aceasta regula a prosperitatii periferice continua sa surprinda. O buna perioada de timp eurocratii au trait cu ideea ca prosperitatea economica se situeaza in centrul continentului. Au gasit chiar si un nume, "banana albastra", pentru harta desenata in cu