Avid de functie, col. Simion Cecan, seful SRI Mures, s-a facut pres in fata fostei puteri. El a furnizat sefului SRI, Radu Timofte, un raport prefabricat privind asa-zisele legaturi ale judecatorului Andreea Ciuca cu mafia transfrontaliera.
Materialul probator de care a facut caz Timofte a fost retras subit din dosarul de inculpat al magistratului muresean. In ultimii ani, SRI a stralucit prin absenta si dosare intocmite prin baruri de la surse de o credibilitate indoielnica. Schimbarile anuntate de presedintele Basescu vor viza si SRI Mures. Fara parere de rau, adio, Cecan!
In aceste prime zile de vacanta parlamentara se apropie termenul de sase luni dat de presedintele Traian Basescu pentru serviciile de informatii romane pentru a-si dovedi eficienta.
La inceputul anului, presedintele abia instalat la Cotroceni arata intentii clare de a controla serviciile secrete romanesti prin parghia constitutionala data de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, respectiv de a depolitiza aceste structuri, mai ales SRI si SIE, servicii pe care ex-presedintele Ion Iliescu s-a folosit inclusiv in disputele interne cu colegii de partid.
Dupa prima intalnire cu sefii celor sapte structuri informative care activeaza pe teritoriul Romaniei (SRI, SIE, DIA, DGPI, DGPA, STS, SPP), Basescu sugerase ca singurul director care urma sa fie mentinut dupa cele sase luni de evaluari este cel al STS, Tudor Tanase.
Nu suntem siguri ca dupa publicarea unor articole de presa, in care se arata cine este, de fapt, Tanase (implicat inclusiv in scandaluri de contrabanda cu armament pentru Transnistria si Caucaz) presedintele Romaniei va ramane consecvent primei sale impresii.
Despre serviciile secrete romane ar mai fi de spus un singur lucru: reforma a demarat, dar pana