Casele ieftine, pe model american, ar fi o solutie pentru romanii cu venituri modeste. O locuinta in Baneasa costa peste 200.000 euro, in timp ce pe malul Atlanticului poti cumpara si cu 50.000-70.000 dolari.
Cand si-a pus in gand sa se mute de la bloc, romanul viseaza o vila solida, care sa ofere tot confortul. Ca daca tot evadeaza din "cutia de chibrituri", macar sa stie pe ce da banii. Aceasta mentalitate nu caracterizeaza strict poporul nostru, ci tine de cultura europeana, in general. Intr-adevar, casa o cumperi o data in viata si ideal ar fi sa o transmiti si generatiilor viitoare.
Nu merita sa te zgarcesti atunci cand iti doresti ceva trainic.
Tendinta face, insa, ca preturile de la noi sa fie destul de ridicate. O locuinta familiala noua, situata intr-un ansamblu rezidential, costa la vreo 200.000-300.000 euro. Nici in regie proprie nu mai reusesti sa o scoti sub 100.000 euro, cifra in care includem si terenul.
Puterea medie de cumparare nu face fata acestor nivele, in conditii de evidenta criza locativa. Dupa cum arata Ion Radu Zilisteanu, director general la Intermedias Bucuresti, oferta satisface numai 20% din cererea de pe piata. In tara se construiesc circa 30.000 locuinte pe an, iar necesarul atinge 80.000-100.000 unitati.
Viziune dinamica asupra imobiliarelor
Americanii au o alta viziune asupra imobiliarelor. Daca nu au suficienti bani, ei cauta rapid care sa corespunda resurselor financiare de care dispun. Desigur, diferentele de context sunt evidente. Dincolo de Ocean, lucrurile se misca repede, lumea e mai dinamica.
Foarte multi oameni isi cumpara casa fara intentia de a se "eterniza", ci de a schimba cu ceva mai convenabil peste trei-patru ani, cand bugetul le va permite.
Pe coasta Atlanticului exista proprietati diverse proprietati, "unele dintre ele surpr