Facturile vor avea din nou „componenta fixa“, cel mai probabil din iarna. Consumul populatiei va fi impartit in mai multe grupe, asa ca vor exista abonamente diferentiate.
Abonamentele la gazele naturale vor fi reintroduse la toamna si, cu aceasta ocazie, va aparea si un tip de tarif social, cu abonamente mai mici, destinat celor care consuma putin.
„In luna noiembrie vom regindi strategia de tarifare a gazelor naturale“, a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres. „Facturile vor cuprinde un cost fix al gazelor naturale (adica abonament - n.red.) si o componenta variabila.
Vom aplica si un tarif social la gazele naturale, aplicat celor care consuma pina la 700 de metri cubi pe an, adica folosesc gazele doar pentru incalzire“, a explicat Seres.
Abonamentul la gaz a fost introdus la 1 aprilie, dar, in urma protestelor consumatorilor, premierul Tariceanu a cerut expres scoaterea lui, iar Autoritatea de Reglementare s-a conformat. Astfel, de la 10 iunie, abonamentul a fost scos, iar costul sau a fost inclus in pretul gazelor.
Mai multe transe de consum
Dupa ce au preluat Distrigaz Sud, reprezentantii Gaz de France si-au exprimat dorinta de a se reintroduce abonamentul, pe motiv ca este un sistem incetatenit in majoritatea Europei si ca, astfel, distribuitorii ar avea un control mai bun al veniturilor obtinute.
Reintroducerea abonamentului, din noiembrie, va fi insotita si de o modificare a preturilor de tarifare. Pe vechiul sistem, consumatorii casnici racordati individual plateau acelasi tarif pentru un consum cuprins intre zero si 2.400 de metri cubi pe an.
Astfel, cei care aveau doar un aragaz si cei care aveau o centrala termica plateau la fel. Seres a spus ca, in toamna, se vor impune mai multe transe de consum pentru populatie, fiecareia dintre ele revenindu-i cite un abo