Saptamana aceasta va fi una grea pentru dolar. Moneda americana va trebui sa demonstreze daca cresterea sa din ultima vreme a fost sustenabila sau va reveni din nou la raportul de 1,2 dolari pentru un euro.
Moneda americana a atins la sfarsitul saptamanii trecute o cotatie superioara tuturor celor inregistrate din mai 2004 pana in prezent, in raport cu euro.
Factorii care au determinat aceasta apreciere sunt reprezentati de semnalele de imbunatatire a indicatorilor macro de productie si a celui de incredere a consumatorilor americani, arata Bloomberg.
Acestia au ajutat moneda SUA sa ajunga si la cel mai ridicat curs de schimb din ultimele 11 luni in raport cu yenul japonez.
De asemenea, lira sterlina a atins cotatia minima din ultimele zece luni in raport cu dolarul si a inregistrat cea mai importanta depreciere din acest an dintr-o singura saptamana in fata euro. In schimbul unei unitati monetare britanice se puteau obtine la sfarsitul saptamanii trecute 1,77 dolari sau 1,47 euro.
Dolarul si-a continuat evolutia pe acelasi fagas dupa ce banca centrala a SUA, Federal Reserve, a majorat rata dobanzii de referinta pentru a noua oara consecutiv la 30 iunie, cu un sfert de punct procentual, pana la 3,25%. De asemenea, oficialii Fed au mentionat ca ar putea lua in considerare cresteri suplimentare la viitoarele sedinte.
"Coroborat cu perioada cenusie prin care trece economia europeana, putem spune ca prin aceasta decizie a Fed s-au conturat premise favorabile pentru continuarea aprecierii dolarului", spune Robert Sinche, seful diviziei de strategie valutara din cadrul Bank of America.
Saptamana trecuta dolarul a castigat 1,1% in fata monedei unice europene, pana la un curs de 1,1959 dolari pentru un euro. De asemenea, s-a apreciat cu 2,5% comparativ cu yenul in aceeasi perioada, un dolar e