Fostele Fonduri ale Proprietatii Private (FPP), devenite Societati de Investitii Financiare, sunt gigantii care domina in prezent economia romaneasca. Acestea detin portofolii de actiuni la mii de companii, iar, la randul lor, actionarii SIF-urilor se numara cu zecile de mii.
Conform legii, nimeni nu poate sa detina mai mult de 0,1 la suta din totalul actiunilor la una dintre aceste societati de investitii, insa exista mari corporatii ori importanti oameni de afaceri care detin, direct sau prin intermediari, procente care variaza intre 5 si 10 la suta din totalul capitalului social.
Eventuala preluare a unuia dintre cele cinci SIF-uri ar transforma pe oricine intr-un adevarat mogul al economiei romanesti. Tocmai de aceea este explicabil interesul de care se bucura aceste companii in mediul de afaceri.
Si asta, cu atat mai mult cu cat se prefigureaza o modificare legislativa care ar urma sa ridice pragul maxim pe care poate sa il detina proprietarul unui singur pachet de actiuni de la 0,1 la suta la 5 la suta din capitalul social al SIF-urilor.
De aici si pana la formarea unor aliante intre oamenii de afaceri care vor sa controleze miile de pachete de actiuni pe care le administreaza fostele FPP-uri nu mai e cale lunga.
Reporterii Editiei de Transilvania-Banat a "Romaniei libere" au reusit sa obtina un document intern al unui important grup financiar grec care analizeaza extrem de clar evolutia si perspectivele celor cinci giganti ai economiei romanesti. Actul respectiv arata ca in anul 1990, chiar dupa colapsul regimului comunist, fostele intreprinderi de stat au fost reorganizate in baza Legii 15/1990.
Un procent de 55 la suta din totalul intreprinderilor socialiste au devenit societati comerciale la care Statul Roman era unic act