Asa cum se intampla aproape intotdeauna, in Romania nici o revolutie nu dureaza mai mult de o zi. Nici macar cand e vorba de o revolutie adevarata, produsa in tarile Comunitatii Europene, dupa "nu"-ul francez si olandez.
In vreme ce noi jubilam, convinsi ca portile Europei abia asteapta sa se deschida in fata noastra, in presa occidentala, furtuna continua, apreciindu-se ca Ue traieste prima mare criza de la intemeierea ei. O criza cu caracter de masa, care lasa sa se intrevada adevaratele "sentimente" pe care germanii, francezii, italienii, dar si ungurii, polonezii sau cehii le au fata de scenariile elaborate pana acum la Bruxelles. Dar pentru o mai buna intelegere a problemei, sa vedem cateva extrase din presa occidentala.
Germania
Cea mai dura ofensiva de presa a fost declansata de revista "Stern", care sub titlul "Ne-am inecat cu Euro?" a publicat pe coperta un montaj de exceptie, in care vulturul din stema germana se ineaca, efectiv, cu un euro care i se infige in cioc. "Pana acum, tema aceasta a fost tabu", se scrie in revista, "dar acum trebuie sa o spunem pe fata: moneda unica ii dauneaza Germaniei si dezbina Europa. Euro ne-a adus preturi mari si ne-a lasat fara slujbe. Majoritatea nemtilor vor marca germana inapoi. Euro nu s-a dovedit a fi povestea de succes care ne-a fost promisa. Introducerea monedei unice trebuie vazuta ca una dintre cele mai periculoase si mai gresite decizii politice, luate in Germania, dupa 1945."
O alta lovitura de presa anti-Ue a fost sondajul realizat de cotidianul cu cea mai mare audienta in Germania - "Bild" (cca 4 milioane de cititori), impreuna cu postul de televiziune Rtl. Intrebarea: "Vreti sa ramaneti in Comunitatea Europeana?" a avut un raspuns catastrofal. 96,6% din cititorii chestionati au raspuns cu un "Nu!" categoric. Comentariu: "Rezultatul este o palma pentru politrucii Ue. In