Modelul social pentru o Europa in plina criza, astfel isi incepe Marea Britanie mandatul la presedintia Uniunii. Londra spera astfel sa reuseasca sa impuna propriile reforme in contextul actualei crize constitutionale si bugetare. In prima zi la conducerea UE, Tony Blair a anuntat ca va convoca, in toamna, un summit extraordinar consacrat viitorului "model social european".
Pana cand liderii "celor 25" vor fi invitati la discutii la Londra, Comisia Europeana va pregati un dosar special privind viabilitatea modelului social in Europa, in contextul globalizarii. Documentul va servi ca baza de discutii si va fi insotit de un raport de impact asupra extinderii si economiei europene.
"Trebuie sa adaptam modelul nostru social noilor conditii, acelora privind globalizarea, imbatranirea populatiei sau noua tehnologie. Pentru a avea un model social ambitios, avem insa nevoie de incredere, avem nevoie de o economie moderna si dinamica", a spus Blair. "Cred intr-o Europa ca un proiect cu o puternica dimensiune sociala", a adaugat el. Potrivit lui Blair, modelul social european, considerat a proteja angajatii, "nu mai merge", cei peste 20 de milioane de someri ai Uniunii fiind o dovada in acest sens. Bazandu-se pe rezultatele Londrei, in principal pe cele privind reducerea somajului, Tony Blair se doreste ghidul reformelor pe Continent. "Sunt presedintele Europei. Am o misiune, o responsabilitate, si voi face ceea ce va fi mai bine pentru a o implini", a aratat el. Insa in aceasta perioada de criza, ramane de vazut daca abordarea britanica va avea sanse de reusita.
Modelul social pentru o Europa in plina criza, astfel isi incepe Marea Britanie mandatul la presedintia Uniunii. Londra spera astfel sa reuseasca sa impuna propriile reforme in contextul actualei crize constitutionale si bugetare. In prima zi la conducerea UE, Tony Blair a anuntat ca va convoca, in