Reporter: in ultima perioada a izbucnit un scandal referitor la demararea lucrarilor de constructie a Centrului Comercial Polus. Discutiile incinse sunt pe marginea situatiei juridice a ternului dintre Praktiker si Metro, teren pe care va urma sa se ridice Polus Center Cluj.
Arpad Paszkany: In primul rand vreau sa specific ca nu e vorba de un scandal real. Este o problema artificala cu conotatii politice, in care un grup restrans face presiuni.
Din pacate, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) spune doar jumatati de adevaruri si nu este straina de aceste jocuri de culise si, mai mult, s-a lasat angrenata in acestea.
A.P.: In ceea ce priveste terenul respectiv, aceasta a fost expropiat in 1946 de la groful Mikes. Pana in 1993 terenul s-a aflat in proprietatea privata a statului roman, nimeni neavand drept de administrare asupra sa. In 1993 printr-o Hotarare de Guvern, HG nr. 123/1993 in speta, s-a trecut la desfiintarea fostelor IAS-uri si infiintarea in toate orasele resedinte de judet a unor societati comerciale pe actiuni, Agroindustriala.
In cazul Agroindustriala Cluj, in patrimoniul acesteia, de aproximativ 400 de hectare, au fost incluse si cele 34,7 hectare de teren in cauza, acestea devenind proprietatea SC Agroindustriala Cluj SA. Mai departe, in 1999, noi, Polus am cumparat terenul respectiv de la Agroindustriala Cluj, printr-un contract de vanzare cumparare autentificat la notar.
Referitor la pretul de cumparare, pot sa va spun ca acesta a fost cu 60% mai mare decat pretul pe care l-a platit Metro catre persoane fizice, pentru niste terenuri invecinate cu al nostru. Deci, noi am cumparat cu mult peste pretul pietei.
De asemenea, terenul era scos din circuitul agricol in momentul respectiv prin o