CU BUZUNARELE GOALE Romania este inca o tara saraca. Principala cauza pare sa fie lipsa locurilor de munca, dar romanii dau vina si pe politicieni sau chiar pe cei care fura. Oricat ne-am dori sa ne fi indepartat de statutul de tara saraca si sa fi scapat de eticheta pe care am primit-o cu ani in urma, cifrele sunt dure si ne demonstreaza ca Romania se numara in continuare printre statele unde saracia este o problema. Potrivit raportului pe 2004 al Comisiei antisaracie, in Romania exista circa 6,5 milioane de persoane care traiesc in saracie, din care 2,4 milioane in saracie crunta, iar alte 1,2 milioane de persoane nu isi pot permite sa-si procure strictul necesar de hrana.
Unul din cinci copii este obligat sa munceasca, iar majoritatea dintre acestia (89%) traieste in mediul rural, se arata intr-un studiu elaborat de UNICEF, Ministerul Muncii din Romania si Biroul International al Muncii. Regiunea de nord-est a Romaniei este catalogata drept "polul saraciei" din Europa. Din punct de vedere geografic, 25% din populatia saraca a Romaniei traieste in Moldova. Potrivit studiilor, 20% dintre saraci sunt tarani, in timp ce alti 20% sunt pensionari.
FARA SLUJBA. Intrebati despre saracie si cauzele sale, romanii sunt de parere ca principalul motiv este lipsa locurilor de munca, dupa cum considera 23% dintre cei care au raspuns sondajului CURS. Faptul ca oamenilor nu le place sa munceasca este un alt element generator de saracie, cred 18% dintre romani. In proportie de 11%, cetatenii spun ca vinovati pentru traiul sarac pe care il duc o parte din conationalii lor sunt politicienii si un mod nu foarte intelept de guvernare. Tot 11% dintre romani cred ca salariile si pensiile mici reprezinta o cauza importanta a saraciei. Doar 5% dintre respondenti cred ca saracia in care se zbat unii oameni este cauzata de pretul mare al bunurilor si serviciilor in raport cu veni