Denominarea leului blocheaza sistemul de compensari prin care se rotea echivalentul a aproximativ jumatate din bugetul national. Odata cu emiterea facturilor in lei noi vor aparea probleme mari atat in sistemul informatic de inregistrare a compensarilor, cat si in contabilitatea firmelor
Introdus in 1999, pentru a diminua blocajul financiar din economie, sistemul compensarilor a devenit, treptat, un mecanism prin care firmele scapau de controlul bancilor. De aici si pana la evaziune nu a mai fost decat un pas.
Este cunoscut cazul companiilor RAFO si CAROM care, la inceputul acestui an, au folosit sistemul pentru a evita plata darilor catre stat si au virat furnizorului de titei Faber Investments 60 de milioane de dolari.
Dupa data de 1 iulie 2005, rotunjirile care se fac la transformarea leilor vechi in lei noi blocheaza sistemul. Explicatia este simpla. Facturile agentilor economici care participa la circuit nu pot fi compensate decat daca au aceeasi valoare.
Or, in situatia in care firmele intra in circuit atat cu facturi in lei vechi, cat si cu facturi in lei noi, suma finala cu care participa la compensare trebuie calculata doar in lei grei, ceea ce presupune rotunjiri. Asta provoaca probleme deoarece sumele initiale nu mai corespund cu cele finale. In plus, sistemul electronic nu poate face distinctia intre cele doua monede.
Rotunjirea cu bucluc
De exemplu, daca circuitul de compensare este format din trei agenti si se finalizeaza pe suma cea mai mica in RON a datoriilor dintre acestia, atunci diferentele aparute din rotunjiri pot afecta una dintre facturile agentului la care are suma facturilor intrate in compensare este mai mare. Aceasta situatie poate duce la erori importante in contabilitatea agentului economic respectiv.
Cei care folosesc in mod curent acest sistem ne-au decla