Marile companii din Vestul Europei au cerut Uniunii Europene (UE) sa continue procesul de extindere, in pofida crizei care a izbucnit in jurul constitutiei. Companiile au cerut diminuarea barierelor comerciale astfel incat sa le poata oferi sansa de a gasi noi piete de desfacere si oportunitati pentru costuri de productie diminuate, conditii pe deplin indeplinite de tarile din Europa Centrala si de Est.
Piotr Pagowski, director executiv pentru Europa de Est al companiei Intel, declara: "Ne dorim ca UE sa continue procesul de extindere astfel incat sa cuprinda si tari precum Romania." In conditiile in care pietele vest-europene stagneaza, companiile s-au vazut nevoite sa se extinda catre pietele din estul si centrul continentului, care in ultima decada sunt caracterizate de o crestere rapida si constanta. Succesul inregistrat de tarile din primul val de integrare a stat la baza deciziei luate de majoritatea consortiilor vestice de a efectua investitii masive in tarile in curs de aderare. Numai anul trecut, nivelul investitiilor straine pe teritoriul Romaniei a fost de 5 miliarde de dolari (4,1 miliarde de euro).
Romania ar trebui sa se alature Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, impreuna cu Bulgaria, insa recentele voturi negative pe care le-a primit Constitutia Europeana ar putea determina o amanare a acestui proces.
Statele post-comuniste doresc desigur sa preia mare parte din productia de manufactura a Europei. Boston Consulting Group sustine ca din punct de vedere al costurilor de productie, Europa Centrala este la acelasi nivel cu China, pentru ca salariile mai mari din statele europene sunt compensate de costurile scazute ale transportului, mai ales pentru produsele lor de masa precum masinile si televizoarele. Europa Centrala dispune de un numar mare de ingineri specialisti, care sunt platiti mai putin decat in China, unde numarul acestora es