Declaratiile oficialilor romani intorsi de la summit-ul european sunt optimiste, dar la Bruxelles se vorbeste tot mai mult despre o aderare intarziata, eventual si cu doi ani.
"Nu exista nici un semnal negativ legat de Romania" sau "Exista certitudinea clara, explicita, ca Romania va adera de la 1 ianuarie 2007". Acesta a fost tonul declaratiilor oficialilor romani in timpul si la finalul Consiliului European.
Un ton optimist, sustinut si de mentionarea Romaniei in concluziile documentului final al reuniunii, precum si de declaratiile incurajatoare ale comisarului european pentru Extindere, Olli Rehn, cu putine zile inainte de summit-ul din capitala Belgiei.
SIFONATI. Reuniunea de la Bruxelles n-a avut drept cap de afis Romania, dar nu se poate spune ca tara a iesit complet nesifonata dupa disputele crancene intre cei 25 de membri.
In urma dezbaterilor aprige pe tema bugetului comunitar in perioada 2007- 2013, finantarile europene in agricultura sau dezvoltare regionala sunt puse sub semnul intrebarii, in conditiile in care 1 ianuarie 2007 este data tinta a aderarii. Nu este vorba atat ca Romania nu va primi fonduri, doar ca, cel putin deocamdata, nu este clar de unde vor proveni acesti bani.
Cat despre Constitutia europeana, punerea ei "la pastrare", tradusa diplomatic prin sintagma "e nevoie de o perioada de reflectie", este un semnal clar ca liderii europeni au de gand sa plece urechea la temerile cetatenilor privind continuarea extinderii.
Desi impactul asupra statelor in curs de aderare nu este direct, este clar ca Romania si Bulgaria trebuie sa aiba o prestatie fara cusur in indeplinirea cerintelor europene, pentru ca monitorizarea va fi la sange.
NUANTE. Surse europene au declarat pentru jurnalistii romani aflati la Bruxelles ca aceasta criza in care se zbate acum Uniunea nu are