Exact cu un an in urma, lansati un proiect politic de fuziune a PNL cu PD si trecerea la doctrina populara. In caz contrar, avertizati asupra unor blocaje ale A.D.A. Proiectul dvs. a fost respins. Suntem la sase luni de la preluarea puterii si deja coalitia scartaie din toate incheieturile, amintind de guvernarea CDR.
Am lansat un proiect politic si am avertizat ca, daca extraordinara oportunitate oferita de conjunctura din acel moment este ratata prin neasumarea acestui proiect politic de catre PNL si PD, vor aparea doua consecinte. Prima consecinta: in loc sa se concentreze cu adevarat pe problemele guvernarii, cele doua partide ale Aliantei vor intra in competitie. Am mai avertizat ca, in situatia in care se va intampla aceasta, vom reedita istoria CDR, iar PNL s-ar putea sa ia locul PNTCD. Din pacate, exista tot mai multe voci care spun ca, de fapt, realitatea a intrecut predictia mea. Dupa sase luni, declaratiile facute public de catre reprezentanti proeminenti ai celor doua partide atesta ca a inceput aceasta competitie dura pentru suprematie.
Interesant este ca PNL, la inceputul guvernarii, avea un ascendent clar. Acum este in defensiva. De ce?
Este pe cat de ironic, pe atat de periculos ca cele doua partide au o strategie eronata comuna. Fiecare partid a crezut ca poate sa controleze, sa gestioneze aceasta Alianta. Mai intai, PNL, intr-o pozitie buna la inceputul anului, a crezut ca-si poate mentine aceasta pozitie si o poate consolida. Este motivul pentru care a refuzat proiectul fuziunii. Pe de alta parte, dupa sase luni, PNL a vazut ca iluzia aceasta s-a spulberat, in schimb s-a nascut o iluzie pentru PD. PD crede acum ca ar putea intr-adevar sa devina cel mai important partid al Aliantei si, in perspectiva urmatoarelor alegeri, anticipate sau la termen, sa castige alegerile, asa cum a declarat d-l Boc, de unul singur. Este o iluz