Reactia montaniarzilor si a cunoscatorilor Parcului National Muntii Rodnei asupra ultimului recensamant al caprelor negre a fost vehementa, iubitorii muntelui contestand cu argumente din teren cifrele gonflate avansate de administratia Parcului. La evaluarea "de primavara", sustinuta la jumatatea lui iulie (!), rezultatul oficial a fost de 43 de bucati de capre negre.
Ca bulibaseala sa fie completa, amintim ca la penultima recenzie, din iarna, au rezultat peste 80 de capre negre, iar la cea din primavara lui 2004, doar 6.
In ultimii ani, fiecare numaratoare efectuata sub egida Administratia Parcului National Muntii Rodnei (APNMR) a cauzat controverse aprinse: pe de o parte, oficialii care au participat la recenzii sustin ca au vederea si memoria in regula, iar pe de alta, iubitorii si cunoscatorii muntelui critica aprig rezultatele, argumentand cu observatii din teren.
Si totusi, adevarul este unul singur: ca mai sunt 6, 80 sau 43 de capre negre in Muntii Rodnei conteaza mai putin decat faptul ca daca nu se vor lua masuri urgente de stopare a braconajului si distrugere a arealului, „antilopele Rodnei" vor disparea din nou.
Solutia lui Verghelet
Controversele iscate de recensamantul caprelor negre in Rezervatia Muntii Rodnei au fost aprig dezbatute si pe forumurile ecologistilor. Mircea Verghelet, fost sef al Parcului National Piatra Craiului, acum sef peste Parcurile nationale si naturale din Romania, a lansat doua depese legate de acest aspect. Verghelet crede ca: "tot ceea ce s-a scris este adevarat si se petrec lucruri grave.
Si eu as vrea la fel de mult sa nu se mai intample, dar (recensamantul, n.red.) este un proces lung, care cere eforturi si implica multe institutii ce trebuie convinse, pe diverse cai, sa-si faca dato