Dupa 15 ani de la revolutie, el a ajuns sa fie recunoscut chiar pe plan international pentru contributiile sale stiintifice. In 2001, Comisia Uniunii Europene i-a acordat lui Silasi statutul de ?Profesor Jean Monnet?, infiintand si o catedra cu acelasi nume la institutia pe care o conduce. De retinut ca in intreaga lume exista doar 500 de astfel titluri. Silasi este de asemenea membru in numeroase organisme, precum Academia Oamenilor de Stiinta, Comisia de Stiintr Economice, Consiliul National de Evaluare si Acreditare Academica. Totodata, are calitatea de profesor asociat sau documentarist la Universitatile din Lille, Poitiers si Bruxelles.
De la PCR la PDSR via FSN
Ce nu scrie in CV-ul oficial al actualului director de la SISEC este ca, inainte de 1989, el a detinut si functii pe linie de partid. Cea in care l-au prins zilele revolutiei era de secretar PCR cu probleme organizatorice. In aceasta calitate, era subalternul lui Petru Andea, fost responsabil cu propaganda pe centrul universitar din Timisoara. De altfel, amandoi au ajuns sa faca parte, dupa revolutie, din aceeasi formatiune politica. Primul a fost Silasi care s-a inscris in FSN inca din 1990, fiind ales mai tarziu consilier judetean pe listele PDSR.
Mai importanta decat apartenenta la un partid considerat urmasul PCR este insa opera directorului de la SISEC. Inainte de 1989, Silasi si-a pus semnatura pe numeroase lucrari in care expunea ideile economice ale lui Nicolae Ceausescu, ridica in slavi teoria industrializarii si critica, bineinteles, imperialismul occidental.
Omagiu tovarasului secretar general
Cateva citate din cartile profesorului universitar sunt edificatoare. Un exemplu este o brosura din 1978, intitulata ?Nicolae Ceausescu ? remarcabila personalitate politica a epocii contemporane?, in care Silasi aducea un omagiu tovarasului secretar general. Ma