Primul-ministru turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a intalnit duminica cu omologul sau grec, Costas Caramanlis, in cadrul unei ceremonii de lansare a constructiei unei conducte de gaze naturale, care va lega zacamintele din zona Marii Caspice si din Asia Centrala de pietele europene, se arata intr-un comunicat AP. Proiectul ar fi, in primul rand, un semn imbucurator ca relatiile dintre cele doua tari, de-a dreptul dusmane pana in prezent, incep sa se incalzeasca. Proiectul, care presupune o conducta lunga de 300 de kilometri ce va lega portul Bursa, din Turcia, de orasul grecesc Komotini, se asteapta sa intre in constructie in 2006, pentru ca apoi sa se extinda catre Italia.
Turcia a incercat, in ultima vreme, sa isi extinda rolul in domeniul energetic, conectand Europa la resursele de petrol si gaze naturale din Marea Caspica si din Asia Centrala. Astfel, in luna mai, presedintii Turciei, Georgiei, Azerbaidjanului si Kazahstanului au inaugurat o conducta de petrol care va transporta peste un milion de barili pe zi, din Marea Caspica pana in portul turcesc Ceyhan. Conducta Baku-Ceyhan si cea inaugurata duminica sunt extrem de importante deoarece, pe langa faptul ca aduc o contributie substantiala la satisfacerea cererii de titei a Occidentului, reprezinta si o implinire a intentiilor Statelor Unite de a importa petrol din aceasta zona, ocolind conductele rusesti. Realizarea conductei greco-turcesti va constitui, conform declaratiilor premierilor celor doua tari, si o oportunitate de relansare a relatiilor celor doua tari.
Primul-ministru turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a intalnit duminica cu omologul sau grec, Costas Caramanlis, in cadrul unei ceremonii de lansare a constructiei unei conducte de gaze naturale, care va lega zacamintele din zona Marii Caspice si din Asia Centrala de pietele europene, se arata intr-un comunicat AP. Proiectul ar fi, in primul rand,