Se anunta o furtuna, un uragan, un tsunami in celebrul Top 300 Capital, care-i grupeaza pe cei mai bogati oameni din Romania. Pentru prima data de la infiintarea sa, ierarhia nu mai poate face abstractie de politicienii cu greutate in guvernele ultimilor 15 ani.
In mod normal, nume precum Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea sau - de ce nu? - Adrian Nastase nu pot lipsi de pe lista celor mai avuti romani.
Ani intregi, i-am simtit cu totii: sunt puternici, bogati, unii chiar aroganti. O vreme insa, averile lor n-au fost cuantificabile pentru ca tot ei au avut grija sa amane, cat au putut de mult, legiferarea unor obligatii precum declaratia de avere sau cea de interese.
Apoi, cand Europa a pus piciorul in prag - „Terminati cu prostiile!” -, politicienii au recurs la smecheria de rezerva: declararea unor proprietati modeste si dosirea averii reale. Asa se face ca, pana acum, in Top 300 n-au fost inclusi marii imbogatiti ai guvernarilor postdecembriste, ci mai degraba clientii lor politici.
Cu Dan Ioan Popescu - pentru prieteni, DIP - incepe o noua etapa: avem, in sfarsit, un demnitar care detine cu acte proprietati de milioane de euro. Terenuri, apartamente, actiuni, conturi in banca - toate stranse cu o febrilitate gangstereasca, precum la colonizarea Americii.
Omul pare convins ca, daca tot pescuieste in ape tulburi - mai ales pe Dunare, la Portile de Fier! -, macar sa prinda pestele cel mare. Cat mai mare. Daca se poate, cel mai mare! Nu se stie cand te mai intalnesti cu ocazia de a dobandi, peste noapte, bogatii mai ceva ca in „Ali Baba si cei 40 de hoti”.
Cu un secol in urma, John D. Rockefeller, magnatul american imbogatit din petrol, a spus o vorba celebra: „Nu ma intrebati cum am facut primul milion de dolari, intrebati-ma cum le-am facut pe urmatoarele”. Parafrazandu-l pe Rockefeller, DIP ar putea spune: „Nu ma in