Economia reala romaneasca a fost, prin ineficienta sa notorie, o pacoste, un balast in tranzitie. Dar, in ciuda caderilor, intretinerii ei costisitoare, socurilor externe, furturilor interne abominabile, distrugerilor pe care le-a suferit cat doua razboaie, ne-a asigurat supravietuirea.
Economia pe care o construim acum prin politicile derulate este nominal mai buna, in unele sectoare mai sanatoasa, dar, avand un grad inalt de artificialitate, este frunza in vant. Daca vanturile doar abia vor adia, s-ar putea chiar sa si progreseze. Indoielnic este ca va rezista la furtuni.
Politicile economice promovate in perioada actuala duc spre acest grad de artificialitate. Intrucat sunt subordonate unor parametri ai economiei asa-zis "nominale", din scripte, care uita problemele economiei reale, de pe urma careia de fapt traim.
Iata cum si cu ce pret se lupta impotriva inflatiei, transformata intr-un fel de icoana, cu toate ca nu prea exista amatori sa se inchine la ea. Inflatia in Romania provine din strafundurile ineficientei economiei. Cu toate acestea, nu prin restructurare se lupta impotriva inflatiei, ci cu mijloace monetare, prin maturari sistematice ale pietei de leii considerati in exces.
Mai afectata in urma acestei operatiuni este partea sanatoasa decat cea nesanatoasa, cea vizata de constrangeri, a economiei. Mai rau, pentru ca aceasta "curatenie" nu ajunge, lupta continua cu ajutorul cursului de schimb, respectiv prin aprecierea leului, care ii stimuleaza pe importatori si ii descurajeaza pe exportatori, pe unii din acestia chiar scotandu-i din joc.
Poate cea mai grava si periculoasa implicatie are aprecierea fara baza a leului.
Lasata la latitudinea unor situatii conjuncturale ale cererii si ofertei de valuta pe piata romaneasca, aprecierea leului, din cauza unor intrari de capital in tara, di